Η ενεργειακή εντολή του Obama: Περισσότερο πετρέλαιο και αέριο

Η ενεργειακή εντολή του Obama:  Περισσότερο πετρέλαιο και αέριο

Μετάφραση: Μαίρη Ευαγγελίδου

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Barack Obama ήταν ‘οικονομικός όσον αφορά την αλήθεια’ τουλάχιστον πάνω σε θέματα ενέργειας. Διεκδικώντας προσωπική πίστωση για την επιτυχία της βιομηχανίας σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου πήρε κάποιες ‘Πολιτικές του Σικάγο’ hutzpah δεδομένου ότι η ανάπτυξη έλαβε χώρα σε ως επί το πλείστον ιδιωτική γη. Όμως με τον οικονομικό γκρεμό της 1ης Ιανουαρίου, ο πρόεδρος θα συμμετάσχει στη λήψη ορισμένων κρίσιμων αποφάσεων ενεργειακής πολιτικής. Άρα ποια ακριβώς είναι η εκλογική εντολή του προέδρου για τη δεύτερή του θητεία; Θα θυσιάσει την εναντιωμένη στα ορυκτά καύσιμα ιδεολογία του και το οικονομικό συμφέρον του έθνους; Ή να επιμείνει στη δαπανηρή και εξαιρετικά επιδοτούμενη μυθοπλασία των εκατομμυρίων ‘πράσινων θέσεων εργασίας’;

Το θέμα είναι ότι, αν για παράδειγμα μια πρόσφατη αναφορά δημοσιεύει τις λεπτομέρειες της νύχτας των εκλογών σχετικά με το ζήτημα της ενέργειας, ο πρόεδρος έχει λάβει την ακόλουθη πολύ συγκεκριμένη διακομματική εντολή: Σας παρακαλούμε κύριε πρόεδρε, περισσότερο εγχώριο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Harris Interactive τη νύχτα των εκλογών για λογαριασμό του American Petroleum Institute, το 90% των Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων και το 94% των Ανεξαρτήτων θεωρούν την ενέργεια ‘πολύ σημαντική’ για αυτούς. Ακόμη σημαντικότερα, για την επανεκλογή του προέδρου, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 73% των ψηφοφόρων ευνοούν την παραγωγή περισσότερου εγχώριου πετρελαίου και αερίου. Το 68% των ψηφοφόρων αναγνωρίζει ότι η αύξηση των φόρων στις προμήθειες των εταιρειών πετρελαίου και αερίου απλά συμβάλλει στην αύξηση των κοστών του καταναλωτή. Και μια δεύτερη τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη Harris έδειξε επίσης ένα εκπληκτικό επίπεδο του 75% στη διακομματική υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού Keystone XL. Το ποσοστό αυτό περιλάμβανε το 60% των Δημοκρατών, το 76% των Ανεξαρτήτων και το 95% των Ρεπουμπλικάνων.

Με τους μελλοντικούς ενεργειακούς φόρους και τον αγωγό Keystone να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κογκρέσου, η ενέργεια είναι σαφώς ένα θέμα για το οποίο η επανεκλογή του προέδρου έχει εντολή – και δεν βρίσκεται σε αρμονία με τις πολιτικές εναντίων των ορυκτών καυσίμων της πρώτης θητείας του προέδρου. Είναι προφανές ότι το εκλογικό σώμα είχε ενημερωθεί σχετικά με την ανάγκη αποφυγής του εκτροχιασμού της τεράστιας επίδρασης σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στην οικονομία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος ανέστησε τη δέσμευση των εκλογών του 2008 να λάβει δράση για την κλιματική αλλαγή. Και αυτό υποδηλώνει περεταίρω κυβερνητική δράση που θα μπορούσε τελικά να εξοντώσει μια βιομηχανία άνθρακα που απολαμβάνει σήμερα μια έκρηξη στις νέες εξαγωγικές αγορές. Έστω κι αν επανεκλέγηκε ο Obama, η αγορά τιμώρησε τα αποθέματα άνθρακα και τους επενδυτές τους εν αναμονή της πληθώρας των κανονισμών ενάντια στον άνθρακα στον πολιτικό αγωγό. Και η κλιματική δέσμευση έχει γενικά τις βιομηχανίες άνθρακα σε μια κατάσταση μεγάλης ανησυχίας. Έτσι, με ποιο τρόπο ο πρόεδρος δεν θα εξαρτάται πλέον από ένα εκλογικό σώμα ή από ένα άλμα προσωπικής υποστήριξης;

Λοιπόν, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρόεδρος Obama ήδη ξοδεύει μερίδιο του πολιτικού κεφαλαίου του στα πλαίσια της προώθησης της εκστρατείας του κατά των ορυκτών καυσίμων. Μόλις δύο μέρες μετά την επανεκλογή του, το υπουργείο εσωτερικών της κυβέρνησης ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να κλείσει 1.6 εκατομμύρια στρέμματα ομοσπονδιακής γης για την ανάπτυξη πετρελαίου και σχιστολιθικού αερίου από την κυβέρνηση του Bush. Ακόμη και πριν τις εκλογές, η Αμερικανική Υπηρεσία Διαχείρισης Εδαφών (BLM) – άλλη μια βαθμίδα της γραφειοκρατικής διακυβέρνησης – δημοσίευσε προτεινόμενους κανονισμούς που διέπουν την ανάπτυξη πετρελαίου και αερίου στα ‘ομοσπονδιακά και Ινδικά εδάφη’. Τόσο περίπλοκοι και δαπανηροί είναι αυτοί οι κανονισμοί που κάποιοι πιστεύουν πως απειλούν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου αποτελεσματικά, βάζοντας τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα κάτω από τα ‘ομοσπονδιακά και Ινδικά εδάφη’, υπερβαίνοντας την οικονομική βιωσιμότητα.

Από την άλλη πλευρά, μια νέα αναφορά από τη Moody Investors Service προβλέπει ότι ο πρόεδρος θα αλλάξει πορεία και θα εγκρίνει τελικά την κατασκευή του αγωγού Keystone XL. Ωστόσο, πληροί αυτή τη δήλωση προειδοποιώντας ότι ‘η έγκριση δεν θα έρθει γρήγορα’ με την παρατεταμένη διαδικασία κινδύνου ‘επιθυμώντας την ίδια την έκρηξη των τιμών πετρελαίου που έμπνευσε τον Keystone από την αρχή’. Και η αναφορά επίσης προβλέπει δυσκολότερους καιρούς να έρχονται για τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου με μια σημαντική επέκταση ρυθμιστικής εμβέλειας και μεγαλύτερης ομοσπονδιακής εποπτείας της υδραυλικής διάρρηξης και της εξερεύνησης βαθέων υδάτων.

Άρα τι μπορούμε να αναμένουμε από τη δεύτερη θητεία του προέδρου Obama;

Ένας οριστικός φόρος στον άνθρακα θα είναι μια δύσκολη, αν όχι αδύνατη, πώληση σε μια βουλή από Ρεπουμπλικάνους. Ο αντίκτυπός του στη μεταποιητική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών και στην ανταγωνιστικότητα θα ήταν απλά πολύ καταστροφικός. Εν τω μεταξύ, αν και τα έσοδα της κυβέρνησης από την επιτυχία του αερίου σχιστόλιθου και τις βιομηχανίες πετρελαίου στην ιδιωτική γη θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αναμένουμε τους περιορισμούς στα ‘ομοσπονδιακά και Ινδικά εδάφη’ να συνεχίζουν να έχουν το χρυσορυχείο ενέργειας από κάτω τους βγαίνοντας κατά πολύ εκτός ορίων. Έτσι, λαμβάνοντας επαίνους για κάποια αύξηση των εσόδων και τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας για τα οποία δεν έγινε τίποτα, αναμένουμε από τον πρόεδρο να συνεχίσει την εκστρατεία του έναντι στα ορυκτά καύσιμα, μια εκστρατεία που θα περιορίσει ενεργά τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στα ομοσπονδιακά εδάφη και θα προσφέρει σημαντικά έσοδα στην κυβέρνηση από αυτό.

Αντί αυτού, μπορούμε να αναμένουμε αύξηση της χρήσης της διακυβέρνησης ενέργειας από το εκτελεστικό διάταγμα. Δηλαδή, μέσω της πολιτικής σκοπιμότητας της ιδεολογίας της ενεργειακής βιομηχανίας ‘attack dogs’, στην ΕΡΑ και στο Γραφείο Διαχείρισης Εδαφών. Αν και αυτό σημαίνει την αποφυγή μεγαλύτερων εσόδων της κυβέρνησης από την ενεργειακή βιομηχανία, έχει ήδη αποδειχθεί ένας πιο επωφελής τρόπος για την επιβολή κανονισμών που θέτουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη νέου πετρελαίου και αερίου εκτός αγοράς.

Είτε η διαχείριση επιλέξει ανοιχτά τις εχθροπραξίες ενάντια του άνθρακα στη βουλή, είτε το εγγενή μονοπάτι ‘covert ops’ μέσω των ρυθμιστικών φορέων της, η κάθε απασχόληση θα φαίνεται να διαψεύδει μια σαφή και διακομματική εκλογική εντολή. Μια εντολή ζητώντας υποστήριξη για την αύξηση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και όχι μια που να θέτει ολοένα και περισσότερα εμπόδια στο μονοπάτι των βιομηχανιών πετρελαίου και αερίου.

Ακούτε, κύριε πρόεδρε;

Add Comment

By posting your comment, you agree to abide by our Posting rules

Text

© 2013 Energy Tribune

Scroll to top