Πολύ μεγάλη για να συμμορφωθεί: Η Κινέζικη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου Sinopec συγκρούστηκε για την περιβαλλοντική υποβάθμιση

Πολύ μεγάλη για να συμμορφωθεί:  Η Κινέζικη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου Sinopec συγκρούστηκε για την περιβαλλοντική υποβάθμιση

Μετάφραση:  Μαίρη Ευαγγελίδου

 

Οι τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας είναι συνηθισμένες να παίρνουν ό,τι ζητούν.  Άλλωστε, είναι οι εταιρείες μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση τόσο των εγχώριων όσο και των διεθνών προμηθειών υδρογονανθράκων που απαιτούνται για να συνεχιστεί η τεράστια Κινέζικη οικονομία και να προετοιμάσει επίσης την αγορά στα διυλιστήριά της.  Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει τελικά κάποιο όριο στο πόσο πολύ μπορούν να ξεφύγουν.

Το δράμα εκτυλίχθηκε ενώπιων ενός εγχώριου κοινού στην Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) στα τέλη Σεπτεμβρίου.

‘[Η Sinopec] πάντα απειλούσε την κυβέρνηση με τον ισχυρισμό ότι αυτό που κάνουν είναι για τη διεθνή οικονομία και τη ζωή του κόσμου’, είπε ο Zhou Quan, διευθυντής του περιβαλλοντικού γραφείου επιθεώρησης του Τμήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος του Guangdong, στη συνεδρίαση που μεταδόθηκε από τη CCTV.

‘Λοιπόν, το περιβάλλον είναι η ζωή του κόσμου’, πρόσθεσε.

Ο οργανισμός του Guangdong είπε ότι τρεις θυγατρικές της Sinopec [της Νότιας Κίνας] δεν έλαβαν υπόψη τις κλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σταματημό των ρυπογόνων πρακτικών τους ‘τα τελευταία χρόνια’.

Οι θυγατρικές της Sinopec έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις και κινδύνους ασφαλείας των διυλιστηρίων τους.  Το υπουργείο περιβαλλοντικής προστασίας της Κίνας (ΜΕΡ) διενήργησε έλεγχο των εγκαταστάσεων του Guangzhou κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στις 26 Σεπτεμβρίου.  Σύμφωνα με μια αναφορά της China Daily, οι τρεις θυγατρικές έχουν μια συνολική χωρητικότητα διύλισης πετρελαίου μεγαλύτερη από 18 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το χρόνο.

Την επόμενη μέρα, η Sinopec ζήτησε από τις τρεις εγκαταστάσεις να διακόψουν τις λειτουργίες για 20 μέρες για να διορθωθούν οι παραβάσεις.  Η εταιρεία εξέδωσε μια δήλωση υποσχόμενη να συγκροτήσει μια ειδική ομάδα για να ερευνήσει τις θυγατρικές της.

Η δήλωση έλεγε επίσης ότι ‘Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τις θυγατρικές εταιρείες θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας’.

Ο Lü Dapeng, ένας εκπρόσωπος της Sinopec, είπε στην China Global Times ‘Με την πάροδο του χρόνου έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα της ρύπανσης’.  Πρόσθεσε ότι αυτό το περιστατικό αντιπροσώπευε μια μεμονωμένη περίπτωση.

Ωστόσο, ο Ma Jun, ένα εξέχων Κινέζος περιβαλλοντολόγος, διαφωνεί.

‘Μερικές φορές, οι τοπικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος βάζουν στα διυλιστήρια πρόστιμα μεταξύ 10.000 Γιουάν (1.586 δολαρίων) με 20.000 Γιουάν μόνο, για να δείξουν απλά ότι έκαναν την απαιτούμενη δουλειά’, δήλωσε ο Ma.

Δήλωσε ότι επιχειρήσεις όπως η Sinopec δεν θα επηρεάζονταν από τέτοιου είδους πρόστιμα και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ότι τα διυλιστήρια θα συνεχίσουν να ρίχνουν μολυσμένο νερό στα ποτάμια της χώρας.

‘Η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την αυστηρότητα των τιμών και να δείξει αποφασιστικότητα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος’, πρόσθεσε.

Όμως, η μεγάλη αυτή εταιρεία πετρελαίου έχει μια ενότητα ‘κοινωνικής ευθύνης’ στην εταιρική ιστοσελίδα της.

Καθώς εγκωμιάζουν τις περιβαλλοντικές πρακτικές της Sinopec, αναφέρει:  ‘Στηριζόμενοι στην τεχνολογική καινοτομία και εφαρμογή, χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια, λιγότερο GHG, προκαλούμε λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, και φτιάχνουμε πιο φιλικά προς το περιβάλλον και πιο καθαρά προϊόντα.  Φιλοδοξούμε να κάνουμε αποδοτική χρήση των πόρων και να εξελιχθούμε σε μια φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία’.

Ίσως η Sinopec να ξέρει πώς να αλλάζει μια ιστορία και να ισχυρίζεται ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον, όμως τα γεγονότα υπαγορεύουν αλλιώς.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΜΕΡ ανέφερε 26 περιπτώσεις ρύπανσης στην Κίνα με τις εννιά από αυτές να σχετίζονται με τη Sinopec ή τις θυγατρικές της.

Στα τέλη του 2009, η ομάδα φύλαξης του διεθνούς περιβαλλοντικού κινήματος Greenpeace ανέφερε ότι 18 πολυεθνικές και Κινέζικες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sinopec, παραβίασαν τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Κίνας.

‘Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές που είναι ηγέτες στις αντίστοιχες βιομηχανίες τους, δεν κατάφεραν να υπακούσουν καν στους πιο βασικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Κίνας’, δήλωσε ο Tianjie Ma, ο ανώτερος της εκστρατείας της Greenpeace της Κίνας.

Πολύ μεγάλη για να συμμορφωθεί

Δύο προβλήματα παραμένουν άλυτα.  Το πρώτο είναι το μέγεθος της Sinopec.  Η Sinopec είναι γιγαντιαία και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στη λίστα Fortune 500 από τον Ιούλιο του 2012, ως η υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία της λίστας.  Η εταιρεία έκανε αναφορά για 2.55 τρισεκατομμύρια Γιουάν (402 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα το 2011.  Η Sinopec είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Κίνας και παραγωγός προϊόντων πετρελαίου, με τη χωρητικότητα του διυλιστηρίου της να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Στην πραγματικότητα, η Sinopec είναι τόσο μεγάλη που συχνά εκφοβίζει τις τοπικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες του κράτους για το ότι συχνά δεν αντιστοιχούν με την οικονομία της εταιρείας πετρελαίου και την πολιτική επιρροή.

‘Ως μια από τις κορυφαίες κρατικές επιχειρήσεις, η Sinopec έχει αποκτήσει τέτοια δύναμη και επιρροή που ακόμη και οι επαρχιακές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να το αμφισβητήσουν’, δήλωσε ο Ma Jun.

Κατά τη συνάντηση που μεταδόθηκε από τη CCTV, ο Zhou είπε ‘ορισμένες τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες δεν τόλμησαν να επιθεωρήσουν ή να επιβλέψουν τη Sinopec ακόμη και μετά που ανακάλυψαν ότι η εταιρεία ρύπαινε υπερβολικά’.

‘Αν και οι περιφερειακές υπηρεσίες επιθεωρούσαν τις τρεις εταιρείες [θυγατρικές της Sinopec] πολλές φορές, γιατί δεν είχαν ποτέ τους βρει κανένα πρόβλημα;’, ρώτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Zhang Zhimin, μια ηγέτης από τις ομάδες επιθεώρησης της εκστρατείας.

Η Sinopec εκφοβίζει αλλά και οι τοπικές αρχές παραπονιούνται επίσης συχνά.

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2010 ‘Issues for Responsible Water in China’ από το Responsible Research.com, πολλοί εκτελεστικοί φορείς και μονάδες παρακολούθησης των τοπικών Κινέζικων κυβερνήσεων είναι περιορισμένοι από την έλλειψη εισοδήματος και οι τοπικοί αξιωματούχοι αναγκάζονται να εξισορροπήσουν ανάμεσα στην προώθηση της ανάπτυξης της τοπικής βιομηχανίας και στην επιβολή αυστηρών πρότυπων ποιότητας νερού.

‘Η κυριαρχία των κρατικών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές και βιομηχανίες θέτει περεταίρω επιπλοκές στην επιβολή του νόμου’, δηλώνει η αναφορά.

Ο Ma της Greenpeace είπε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να βασίζονται στις εταιρείες για την παραβίαση των κανονισμών και ότι ουσιαστικά επιτρέπουν στις εταιρείες αυτές να μη σέβονται τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το κύμα μπορεί τελικά να αντιστραφεί.  Ο Κινέζικος λαός ανταποδίδει.  Τα Κινέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν εβδομαδιαίως, ορισμένες φορές και καθημερινώς, την απογοήτευση, ή ακόμη και την οργή, με τις μεταγενέστερες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για τη βιομηχανική ρύπανση του αέρα και τη ρύπανση του νερού.

Ο κόσμος που διαμαρτύρεται για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής καύσεως άνθρακα στο Yinggehai, στο νησί Hainan της Κίνας, έριχνε τούβλα στην αστυνομία στις 21 Οκτωβρίου.  Η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας βολέ από δακρυγόνα και συλλαμβάνοντας δεκάδες διαδηλωτές.

Η CCTV ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο η Sinopec μετάδωσε ‘αναδυόμενη οργή’ μεταξύ των θεατών.  Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι την επόμενη μέρα της συνάντησης οι μετοχές της Sinopec έπεσαν κατά 5.1% στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Σύμφωνα με το Reuters , στις 21 Οκτωβρίου η Sinopec ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία μιας μονάδας επεξεργασίας 104.000 βαρελιών την ημέρα ακατέργαστου πετρελαίου στο διυλιστήριο της Guangzhou.  Μια βιομηχανία ισχυρίστηκε επισήμως ότι το διυλιστήριο λειτούργησε ξανά αφού πέρασε τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και κέρδισε την έγκριση από την έδρα της Sinopec.

© 2013 Energy Tribune

Scroll to top